Efikasnija je u paru ( HA i hidratantna krema)

Efikasnija je u paru ( HA i hidratantna krema)

Naše sopstvene ćelije kože prirodno proizvode hijaluronsku kiselinu u pokušaju da održe nivo vlage. Nalazi se u najvišim koncentracijama u tečnosti u očima i zglobovima. Kako starimo ali i zbog uticaja spoljašnje sredine ti nivoi obično malo padnu.

Ova supstanca deluje kao magnet za vlagu i pomaže višim ćelijama da je zadrže što je više moguće kako bi se naša koža osećala i izgledala hidrirano i zdravo. Samo jedan gram hijaluronske kiseline ima neverovatnu sposobnost da zadrži do 6 litara vode. Efikasna je i kod osetljive i kod masne kože. Nedavna istraživanja sugerišu da ona takodje ima i antioksidativna dejstva, što znači da može delovati i kao štit protiv zagadjenja i drugih agresora nad kojima nemamo kontrolu. Za razliku od nekih kiselina, hijaluronska kiselina ne nagriza kožu i ne prouzrokuje nikakva oštećenja kada se normalno primenjuje, u retkim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju.

Hijaluronska kiselina može se naći u svim vrstama proizvoda za negu kože kao i u šminkerskim proizvodima, ali se javlja i u vidu filera. Neka ispitivanja dovela su do zaključka da ubrizgavanje odredjenog medicinskog proizvoda sa hijaluronskom kiselinom u bore na licu može smanjiti bore do jedne godine. Takodje se može ubrizgavati i u usta u kombinaciji sa drugim sastojcima, u kolena, u oči kod pacijenata koji imaju problem sa kataraktom itd.  Nije poznato da li ova kiselina šteti ukoliko ste u drugom stanju, ukoliko ste dojilja ili ako imate bolest zvanu „sklerodermija“. Studije pokazuju da hijaluronska kiselina sa nižom molekulskom masom prodire dublje u kožu, što kod nekih može izazvati upalu.

Često je pitanje i da li se ovaj proizvod može koristiti svakodnevno, a odgovor je potvrdan sve dok je nanosimo na čistu, vlažnu kožu a potom prelazimo hidratantnom kremom ili uljem za lice. Ljudi sa suvom kožom često prave grešku misleći da je dovoljna aplikacija samo seruma.

Kada je reč o molekulskoj masi ove kiseline ona se kreće od 4 hiljade do 8 miliona daltona. Zapravo postoji 6 različitih veličina. Različite molekularne težine prodiru do različitih nivoa kože. Molekuli sa nižom molekulskom težinom su manji i zbog toga mogu da dodju do dubljih slojeva kože gde održavaju nivo vlage. Oni sa velikom molekulskom težinom, s druge strane, ostaju bliže površini, gde mogu da pruže najvidljivije rezultate sa kraćim životnim vekom jer se ispiraju prvim sledećim ritualom čišćenja.

 

Visoka molekularna masa  > 1.800.000

Srednja molekularna masa - od 1.000.000 do 1.800.000

Mala molekularna masa – 400.000 do 1.000.000

Jasna Djinović© Jasmin 2022. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane