Kada kuca čas za anti-aging?

Kada kuca čas za anti-aging?

U današnje vreme kada nam je sve na dohvat ruke i kada se koriste razni preparati za negu i lepotu, nekada se zapitamo da li možda preterujemo sa proizvodima? Naše bake nisu imale toliko mogućnosti da eksperimentišu sa preparatima a ipak su imale lepu kosu, telo i lice. Devojke danas žele da isprobaju sve nove proizvode ne znajući da li preteruju i stvaraju lošiju situaciju. Da li kao i šminkanju i u nezi postoji pravilo „Manje je više“ ili ne? Da li time što devojke žele da vode računa o sebi svom telu, u toj želji nekada preteruju pa tako samo naškode sebi?

Najviše se negujemo da bismo bili zdravi ali i da bismo u starosti zadržali dobar izgled. Da li devojke prerano počinju da koriste anti age proizvode ili pak prekasno? Da li postoji odgovarajuće vreme za početak brige o starosti ili je to kod svakog individualno?

Koža je barijera i zaštitnik našeg tela od spoljašnjosti. Kakva god promena da nam se desi u telu, prvi znaci se ispoljavaju na koži, tako da nije ni čudo što koža prva od svih organa počinje da stari. Pogotovo se izdvaja koža lica koja je podloga za iskazivanje emocija praćenim mimikom, kao što su smeh, plač ili mrštenje. Lice je do 25. godine fleksibilno i može da izdrži sve naše ekspresije, ali posle ovog perioda većina pokreta na licu ostavlja tragove.

Engleski pojam „anti-aging“ odnosi se na medicinske mere kao i na proizvode za negu, ali istovremeno i na istraživanja o tome kako da telo dugo održimo zdravim a kožu dugo mladom.

Upravo u tom periodu, oko 25.godine, lice počinje da stari. Tada se pojavljuju nežne linije na čelu i sitne bore oko očiju. Kolagen lagano počinje da se gubi, zalihe vode mnogo brže isparavaju iz ćelija, a ćelijama kože je potrebno sve duže da se regenerišu. Kako starimo, čvrstina, sjaj, a potom i elastičnost se postepeno smanjuju.

Da li to onda znači da od 25. godine treba da krenemo da koristimo anti-aging proizvode?-NE

Tačno je da lice počinje da stari u ovoj dobi, ali ne treba odmah krenuti sa korišćenjem proizvoda koji su namenjeni dosta starijim licima. U ovom periodu je preporučljivo da se postepeno krene sa većom negom i brigom nego ranije. Ako počnete sa prevencijom još dok ste u svojim dvadesetim godinama, manje ćete štete na koži osetiti kada dođete u tridesete. Nije važno da li imate već vidljive znake starenja – preduzimanje preventivnih koraka u mlađem dobu, može dugoročno uticati na kvalitet kože u kasnijem dobu.

Iskustva pokazuju da žene najčešće počinju sa anti-age negom tek kada bore postanu vidljive i kada je kasno za prirodnu negu, već se odlučuju za alternativne metode kao što su hirurške operacije, laserske korekcije i liftinge.

Koji su prvi koraci koje treba da primenimo već u mladosti?

Ako želimo da na vreme krenemo da brinemo o svojoj koži i pripremamo je za starost, treba da se potrudimo da joj stvorimo dobru osnovu za naredne godine. Najvažniji koraci u ovoj dobi su hidratacija i zaštita od sunca. Koliko god puta da smo čuli da se ljudski organizam sastoji 70% od vode i da je voda zaista najbitnija podloga za sve, većina nas i dalje ne pije barem 2 litra vode na dan. Ovo pravilo je veoma važno da vam sutra koža ne bi bila dehidrirana i podložna borama. Pored hiratacije važno je da se na vreme počne sa korišćenjem dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od barem 30. Nismo ni svesni koliko je sunce jako, pa tako retko ko na svoje lice stavlja zaštitni faktor, pogotovo kao bazu ispod pudera. Pored ovih saveta, podrazumevaju se i fizička aktivnost, zdrava ishrana, što manje stresa i poseta salonima lepote gde kožu možete dodatno osvežiti i hidrirati.

Od 30.godine žlezde počinju da usporavaju svoj rad i jasnije se ističu prve bore i linije na koži. Tada je prva vreme za korišćenje noćne kreme koje su hranjive i sadrže sastojke koji usporavanju starenje kože kao što je hijaluronska kiselina. Kreme takodje sadrže antioksidanse koji štite kožu, kao što su Q10 i vitamin C. Možete koristiti i specijalnu kremu za oči, kako biste optimalno negovali ovaj osetljivi deo kože.

U 40-im godinama koža je slabije snabdevena hranljivim sastojcima i sporije se regeneriše. Ten deluje umorno, bore se produbljuju. Kreme sa hijaluronskom kiselinom koje sada redovnije koristite podstiču prirodne regenerativne procese. Pored toga, serumi, ulja za lice i ampule koncentrata upotpunjuju korake u nezi lepote.

Postoji veliki broj anti-age aktivnih supstanci koje usporavaju proces starenja. Sastojci koji aktiviraju ćelije mogu podstaći veću proizvodnju hijeluronske kiseline, kolagena i elastina.  Dokazano je da antioksidansi štite od oštećenja ćelija i tkiva. Tako anti-age kreme mogu da pomognu da se koža duže očuva u dobrom stanju.

Ipak, svima treba da nam bude jasno da bore ne mogu da se otklone samo mazanjem raznih krema. Normalno je ne izgledate isto u dvadesetim i četrdesetim, ali to ne treba da vas brine. Bore na licu pokazuju vaš život i koliko ste uživali u njemu.

 

 © Jasmin 2022. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane